NE MORE STATI VEČ KOT TRI MINUTE, NE DA BI OMEDLELA: Svoje stanje opisuje kot 'alergijo na gravitacijo' (FOTO, VIDEO)

Svet

Sindrom posturalne tahikardije (PoTS) je izčrpavajoče kronično stanje, kjer je za bolnika lahko problematično že vstajanje iz postelje, saj se njihovo telo težko privadi na gravitacijo. Za sindrom je značilna ortostatska intoleranca – razvoj simptomov v pokončnem stanju, ki se spostijo z ležanjem. Simptomi vključujejo glavobole, utrujenost, razbijanje srca, potenje, slabost, omedlevost, omotičnost. Ti so povezani s povišanim srčnim utripom, ko se bolnik vstane iz ležečega v stoječi položaj. Srčni utrip se lahko poviša na 30 utripov na minuto ali celo na več kot 120 utripov na minuto po 10-ih minutah stanja na nogah. Lyndsi Johnson je zaradi tega omedlela tudi desetkrat na dan. Zaradi svojega stanja ne more stati več kot tri minute, ne da bi omedlela, in v postelji preživi po 23 ur na dan, preostanek časa pa porabi za uživanje hrane in umivanje, poroča Insider.

Sindrom so ji diagnosticirali šele leta 2022, potem ko so vrsto let zdravniki tavali v temi, saj niso vedeli, kaj se zares dogaja. Že leta 2015 je sicer Johnsonova potarnala za trebušnimi bolečinami in bolečinami v hrbtenici. 28-letnica je dejala, da se je njeno stanje poslabšalo do te mere, da je začela bruhati in omedlevati večkrat na dan. Sama danes svoje stanje opisuje kot "alergijo na gravitacijo".

Dekle, ki je kot letalska mehaničarka službovala v ameriški mornarici, pravi, da ne more stati pokonci več kot tri minute skupaj, ne da bi začutila bolečine, jo obšla slabost ali bi omedlela. "Veliko bolje se počutim, ko ležim. V postelji preživim ves dan, tudi 23 ur. Nikoli si nisem mislila, da bom morala pri osemindvajsetih uporabljati stol za tuš. Ne morem več zapustiti stanovanja," razlaga Američanka, ki je bila zaradi zdravstvenih razlogov odpuščena iz vojske leta 2018.

Preden so ji diagnosticirali bolezen, je bila večkrat hospitalizirana, njene simptome pa so zdravniki večkrat zamenjali za anksioznost. "Vedno slabše je bilo. Omedlevala sem povsod. Med nakupovanjem v supermarketu, v fitnesu ... Omedlela sem celo, ko je moj pes zalajal." Zaradi tega se je odpovedala tudi vozniškemu izpitu. "Včasih sem tako intenzivno bruhala, da se mi je močno podaljšal Interval QT (gre za EEG meritev, ki se uporablja za oceno določenih električnih lastnosti srca) in sem morala na opazovanje srca."

Potem, ko ji je bila postavljena diagnoza, prejema beta blokatorje, zaradi česar omedli največ trikrat na dan, manj ji je tudi slabo, kljub temu pa veliko ne more postoriti sama. Zanjo skrbi njen 30-letni mož James, ki je tudi njen skrbnik. "Zdravila ni, a sem hvaležna za Jamesa in za to, kar imam. Ne morem opravljati hišnih opravil, kuhati in čistiti, pomagati pa mi mora tudi pri tuširanju in umivanju. Več tednov si nisem umila zob, ker se potem počutim grozno. Če pripravim obrok za naju, bom nepremična ležala v postelji naslednje tri dni," razlaga Lyndsi, ki pa se ne preda. "Sprejela sem takšno življenje, še vedno se lahko ukvarjam z glasbo, kar je super," kljub povsem drugačnemu življenju ostaja pozitivna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija