V ANKARANU ŠE NE BODO GRADILI POKOPALIŠČA: Letošnji proračun je bistveno spremenjen

Ankaran

Ankaranski občinski svetniki so v torek sprejeli rebalans, s katerim so bistveno spremenili letošnji proračun. Zaradi različnih zapletov občina letos ne bo začela graditi pokopališča in ne bo izpeljala predvidenih menjav zemljišč z državo. Predvidene prihodke so znižali s 23,1 na 8,9 milijona evrov, predvidene odhodke pa z 31,1 na 17,4 milijona.

Občina Ankaran je, kot že nekaj let zapored, v proračunu predvidela obsežno menjavo zemljišč, a je ni uspela izpeljati. Drugi razlog za letošnji rebalans je podražitev gradbenih materialov ter energentov.

Iz letošnjega proračuna so izločili 1,7 milijona evrov odhodkov za gradnjo pokopališča. Občina je sicer letos z javnim razpisom izbrala izvajalca del, podjetje Adriaing, in pripravila pogodbo.

Takrat pa se je začela kriza v Ukrajini in z njo podražitev gradbenih materialov. Podjetje je želelo pogodbo, v kateri ne bi bile dokončno opredeljene cene, občina pa na to ni pristala. Zato je objavila nov javni razpis, ki je še v teku, tako da letos ne bo nobenega denarnega toka, je pojasnila podžupanja Barbara Švagelj.

Občina Ankaran je sicer brez pokopališča in to je ena od glavnih tem že od ustanovitve občine.

Več kot deset milijonov evrov so morali občinski svetniki izbrisati tako s prihodkovne kot odhodkovne strani proračuna. Gre za vrednost nepremičnin, ki naj bi si jih izmenjali občina in država.

Gre za zapleten posel, pri katerem neposredno ali posredno sodeluje pet ministrstev in več ustanov ter podjetij v državni lasti. Načelni dogovor obstaja. Občina naj bi odstopila državi lastninsko pravico na približno 174.000 kvadratnih metrih površine, od države pa pridobila 162.000 kvadratnih metrov.

Z zamenjavo vlade so se postopki upočasnili. Na občini Ankaran so zapisali, da se je to zgodilo "zaradi neusklajenosti, pomanjkanja poenotenih navodil in očitne pomanjkljive komunikacije med upravljavci nepremičnin v lasti Republike Slovenije".

Občina je že v začetku leta predvidela visok proračunski primanjkljaj, ki ga namerava pokriti s prihranki iz lanskega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
monty |  22 .09. 2022 ob  10: 52
-1
Verjetno tudi to leto žal je kriv Popovič da občina ne more uresničiti projekt gradnje. Od 2008 ki se ni nič uresničilo